TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0014

A projekt címe: Élelmiszerbiztonság és gasztronómia vonatkozású egyetemi együttműködés, DE-SZTE-EKF-NYME

 

Projekt azonosító száma: TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0014

 

Főpályázó: Debreceni Egyetem

 

Konzorciumi partnerek:

Kedvezményezett 1: Szegedi Tudományegyetem

Kedvezményezett 2: Eszterházy Károly Főiskola

Kedvezményezett 3: Nyugat-magyarországi Egyetem

 

Támogatás összege NYME (100 % támogatás intenzitás): 168 935 712 Ft

 

Projektmenedzsment NYME részéről:

Szakmai vezető: Prof. Dr. Szigeti Jenő

Projektmenedzser: Dr. Lakatos Erika, lakatose@mtk.nyme.hu

Pénzügyi munkatárs: Szabó László, szabo.laszlo@nyme.hu

 

Elérhetőség:

telefon: (36 96) 566-635

cím: 9200 Mosonmagyaróvár, Vár 2.

 

Irányító hatóság:

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

1077, Budapest, Wesselényi u. 20-22.

 

Közreműködő szervezet:

ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.

1134 Budapest, Váci út 45. „C” épület

 

A projekt megvalósításának kezdete: 2013.04.15.

 

A projekt megvalósításának vége: 2015.04.14.

  

A projekt összefoglalója:

 

A projekt keretében a négy partner a magyar felsőoktatás élelmiszer-ágazati vagy az ahhoz szorosan kapcsoló tudományok területén egy szoros és minőségileg új együttműködést hoz létre. Ez a partnerség az ágazatra vonatkozóan: magasabb szintre emeli a gazdasági szereplőkkel való együttműködését, megteremti a partnerintézmények közötti oktatási tevékenység összehangolását (képzések, tananyagok, szakmai programok), létrehoz egy közös, élelmiszer ágazati kutató szervezetet, amelyben közössé teszik kutatási erőforrásaikat (technológiák, kutatási eredmények, adatbázisok, stb.) valamint fejleszti az egyes partnerek saját képzési szolgáltatásait.

 

A projekt a Nyugat-magyarországi Egyetem élelmiszermérnök BSc és MSc szakos oktatási és kutatási hátterének fejlesztését, azok színvonalának növelését, és más intézményekkel történő összehangolását segíti elő. Ezen kívül hozzájárul a régión belüli és részben kívüli szakmai kapcsolatok további kiépítéséhez. A pályázat elősegíti az egyetem innovációs tevékenységének kiterjesztését is.

 

A 4 partner mindegyike a projekt során az alább felsorolt tevékenységeket végzi, amely tevékenységek minden partner vonatkozásában teljes összhangban áll az Intézményi-fejlesztési terveikkel.

 

1.   Közösen kialakítják az együttműködés gerincét képező, Élelmiszerkutató, marketing és szolgáltató tudásközpontot (ÉKMSZ), amely a partnerek közös szolgáltatási szervezetévé fog válni.

A központ legfontosabb működési területei

·         Működési struktúra kialakítása.

·         Komplex informatikai háttér kialakítása a legfontosabb területre kiterjedő modullal.

·         Az élelmiszeripari KKV szektor igényei szerint kialakított adatgyűjtések lebonyolítása.

·         Stratégiai irányok meghatározását segítő elemzések készítése.

·         Komplex innovációs szolgáltatások kialakítása.

·         Az információk felhasználását segítő tanácsadási szolgáltatás kialakítása.

·         Speciális szakértői tudás, szakterületi kompetencia és szolgáltatások elérhetővé tétele a kisvállalatok számára.

·         Professzionális piackutatói szolgáltatások elérhetőségének kialakítása a kisvállalatoknak megfelelő árszinten.

·         Felnőttképzési szolgáltatások kialakítása.

 

2.   Fejlesztik és konzorciumon valamint intézményen belül összehangolják az élelmiszer-ágazathoz kapcsolódó képzéseiket, képzési anyagaikat, fejlesztik saját képzési rendszerüket a hálózatosodás és az integráció jegyében.

3.   Fejlesztik az ágazati fókuszú karrierszolgáltatásaikat.

4.   Képezik az ágazati tárgyakat oktató képzőket, belső (egyes esetekben külföldi oktatók bevonásával megvalósítva) vagy külső képzési programokon és az oktatók-kutatók képzési portfóliójának kidolgozása.

5.   Erősítik ágazati nemzetközi ismertségüket, nemzetközi együttműködések (PR, marketing, képzési programok) megvalósításával, amelyben a többi konzorciumi partner érdekeit is kölcsönösen képviselik.

6.   Szoftverbeszerzés költséghatékonyságának optimalizálása, licencek, támogatás (support) és disztribúció beszerzése. A fenti területekhez, továbbá a kötelező Intézményi Fejlesztési Tervek végrehajtásához kapcsolódó szervezeti hatékonyság mutató/mutatók mérése, értékelése, elemzése.