TÉT_12_CN-1-2012-0026

A projekt címe: Városi öko-környezeti térinformatikai adatnyerés és elemzési modell készítése távérzékelési módszerekkel

Projekt azonosító száma: TÉT_12_CN-1-2012-0026

Kedvezményezett: 

Nyugat-magyarországi Egyetem

Székhely: 9400 Sopron Bajcsy-Zsilinszky utca 4

Támogatás összege: 5 604 000 Ft

Projektmenedzsment

Projektmenedzser és szakmai vezető: Dr. Jancsó Tamás (jt@geo.info.hu)

Projektasszisztens:  Horoszné Dr. Gulyás Margit

Támogató:

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Székhely: 1011 Budapest, Fő utca 44-50.

Irányító Hatóság:

Miniszterelnökség Kutatási és Technológiai Innovációs Alap

1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.

Postacím: 1357 Budapest, Pf. 6.

A projekt megvalósításának kezdete:  2014. január 1.

A projekt megvalósításának vége:  2015. május 31.

A projekt összefoglalója:

A projekt során a cél a GIS és távérzékelési technológiák cseréje az ökológiai környezet kiértékeléséhez mindkét országban ezzel igazolva, hogy a felállított öko-környezeti modell mindkét ország számára hasznos lehet. Kevés tanulmány áll rendelkezésre a városi öko-környezet kalibrációs és pontossági vizsgálatairól távérzékelési adatok és több forrású űrfelvételek felhasználásával. A várható eredmények referenciaként szolgálnak majd további inverziós és kalibrációs paraméterek megállapításához, melyek a városi öko-környezet minőségének előrejelzését és figyelemmel kísérését segítik elő. Ugyanakkor, elméletben már igazolt és nagy gyakorlati jelentőséggel bíró tény, hogy az űrfelvételek használata javítja az öko-környezeti monitoring pontosságát.

Fontosabb feladatok közé tartozik a kínai-magyar együttműködés segítségével a kínai és európai műhold adatok alapján, azokat kombinálva az alapvető öko-környezeti mutatókkal városi környezetben, a cél kínai-magyar viszonylatban városi öko-környezeti modellek felállítása és ezekhez kapcsolódó elemzések végrehajtása térinformatikai kvantitatív adatok és nagy felbontású távérzékelési adatforrások felhasználásával.

A projektben a következő célkitűzéseket fogalmaztuk meg: 

- Bizonyos körülmények között, több műholdról származó adatforrások integrálása;

- Városi öko-környezeti minőségvizsgálat távérzékelési módszerekkel; 

- Hiperspektrális felvételek alkalmazása városban található objektumok azonosítására, ilyenek lehetnek pl. a különböző növényfajok, vízáteresztő és vízhatlan felületek, valamint a különböző földhasználati térképek előállítása.

Események:

1. Kínai kutató előadása a 2014. április 15-17. között megrendezésre került GISOPEN2014 Konferencián. A konferencia honlapja: http://www.geo.info.hu/gisopen/2014/ . A konferencián Prof. Meng Qingyan, a kínai oldal TéT témavezetője számolt be az elért kutatási eredményekről. a konferencia programja, valamint az előadás anyaga a beszámolóhoz csatolt CD mellékleten megtalálható. Az előadás teljes címe: Prof. Dr. Qing-yan Meng,Yu-Qin liu, Xiao-Jiang Li: Urban Green Space Remote Sensing Retrieval with LIDAR and Multi-Spectral Satellite Data

2. 2014. április 23-án nyilvános projektülést és workshopot tartottunk az NyME Geoinfomatikai Kar Tanácstermében. A workshopon a magyar kutatók részéről három előadás hangzott el:

•Verőné Dr. Wojtaszek Malgorzata: Object-based Classification of Urban Land Cover Extraction Using High Spatial Resolution Imagery

•Balázsik Valéria: Accuracy and application opportunities of digital elevation models

•Jancsó Tamás: Forest Health in Matra, Hungary

3. 2014. április 22-én a kínai kutatócsoport Sopronban a Nyugat-magyarorszáfi Egyetem Erdőmérnöki Karán két nyilvános előadást tartott erdőmérnöki szakos hallgatóknak és kutató kollégáknak, tanároknak:

•Prof. Xia Zhang: Hyperspectral Remote Sensing Technology and it’s Applications

•Shao Yun: Principle of SAR Remote Sensing and its Applications